P. ONDEK: Keď nedostaneme desať percent, bude štrajk

14.11.2012 Bratislava

Bratislava 14. novembra (TASR) - Ak vláda nedá učiteľom v budúcom roku platy vyššie o desať percent, 26. novembra sa zatvoria školy. Povedal to dnes líder odborového zväzu Pavel Ondek. Debata o kompromise, ktorú tento týždeň pripustil po rokovaní s prezidentom SR a ministrom školstva, sa podľa neho nebude týkať ústupku na výške platov.

"Keď som použil slovo kompromis, tak som myslel na kompromis týkajúci sa memoranda, ktorý predložila vláda Roberta Fica. Hovoril som o kompromise v rámci memoranda, nie o navýšení finančných prostriedkov. Tam ostáva požiadavka minimálne desať percent," povedal. Kompromisom je podľa neho aj to, že odborári požadujú len desať percent. Minister školstva aj minister financií, naopak, považujú za kompromisné riešenie navýšenie platov o päť percent, ktoré odborárom šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) ponúkol v októbri. "Minister financií je pripravený, tak ako už niekoľkokrát, sa stretnúť so zástupcami odborov. Ak všetkým zamestnancom verejnej správy sa škrtá mzdová obálka o päť percent, a odborári žiadajú desať percent, tak práve kompromisný návrh je navŕšenie o päť percent," uviedol dnes pre TASR hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Ďalšie rokovanie s ministrom financií sa podľa Ondeka má uskutočniť už v pondelok (19. 11.)

Kažimír aj premiér v posledných dňoch viackrát zopakovali, že ponuka zvýšiť platy školských zamestnancov o päť percent bola definitívna. Ponuku vláda deklarovala v memorande, ktoré odborový zväz dostal minulý týždeň. V ňom okrem toho vláda odborárom ponúka postavenie verejného činiteľa. Ďalšie zvýšenie platov v rokoch 2014-2016 podmieňuje zefektívnením školskej siete.
 

Vyberte región